az Arany-sziv Egészségközpont munkatársai 

Jóga, jógaoktatás

Az Arany-SZÍV Egészségközpont szolgáltatásai

 

A jóga az egyik legősibb élettudomány. Megtanít minket arra, hogyan tudjuk uralmunk alá vonni a stresszt - nemcsak fizikai, hanem szellemi és lelki síkon egyaránt. A jóga gyakorlati tudomány, a testi egészség megszerzésének és megőrzésének hatékony eszköze.

A gyakorlás során önmagunk megismerésén keresztül a jóga elvezet a megelégedett élethez és a bölcsességhez. Segít olyan szellemi látásmód kialakításában, amely ösztönözhet a személyiség harmóniájának visszaállítására és megtartására.

Az út: a test ellazítása, a légzés lecsendesítése, koncentráció, elménk nyugalma, belső erőink fölemelése, és a szellemi valóság jelenlétének, mint önmagunk jelenlétének a megtapasztalása.

Bárki jógázhat. Nincs szükség különleges felszerelésre, sem drága ruházatra - csak egy kis helyre, ami az Arany-SZÍV Egészségközpont nagytermében adott és nagyon erős vágyra egy egészségesebb és teljesebb élet után.

A jóga ott kezdődik, amikor az ember fölteszi a kérdést: ki vagyok én? Honnan jöttem? Hová tartok? Sokszor az élet fájó eseményei kényszerítenek bennünket arra, hogy a csillogó felszín alá nézzünk, és az okokat keressük. A meditációban fölismerjük emberi életünk misztériumát.

Minden jógaút az egység fölismerésére törekszik.

Az Arany-SZÍV Egészségközpont jóga oktatói elsősorban a következő jógairányzatokat oktatják: sivananda jóga és hatha jóga.

Sivananda jóga

Ezt a jóga-irányzatot Swami Sivananda (1887-1963) alapította. Az irányzat a korábban felsorolt több stílust egyesíti magában. Gyakorlói tizenkét ászanát emelnek ki, amelyeket mindennapi gyakorlásra javasolnak. Az ászanákat több percig tartják ki, közben pihennek. Részletesen foglalkoznak a táplálkozással, az életmóddal, és a pránájáma és meditáció gyakorlatara is nagy hangsúlyt fektetnek. Rendszeresen tartanak kirtan-összejöveteleket (közös mantra-éneklést). Swami Sivananda alapította a Divine Life Society-t, amely a jóga oktatása mellett egyéb oktatási és szociális, karitatív tevékenységekkel is foglalkozik. Szellemi központjuk a Himalája lábainál fekvő Rishikesh.

Hatha jóga

A hatha jóga széles körben úgy ismert, mint az egészséghez, az ellazuláshoz és az elme békéjéhez vezető tudományos módszer. A hatha jóga minden kétséget kizáróan egészséges testtel és elmével ajándékoz meg, ám a célja ettől különböző, és sokkal magasabb rendű.

A Gheranda Szamhitá a hatha jóga következő hét célját sorolja fel: (1) megtisztulás a hat tisztító gyakorlat segítségével, (2) állóképesség kialakítása a jógapózok segítségével, (3) egyensúly kialakítása a múdrák segítségével, (4) az elme és az érzékek befelé fordításával bátorság és türelem kialakítása, (5) könnyedség kialakítása az életerő szabályozásával, (6) az önmegvalósítás elérése a meditáció segítségével és (7) a kozmikus tudat közvetlen megtapasztalásával, azaz a szamádhi segítségével a világ kötelékeiből való megszabadulás.

Az írásokban olyan kijelentéseket találhatunk, hogy a hatha jóga gyakorlója képes meghódítani az öregedést és a halált. A hatha jóga lehetővé teszi, hogy felfedezd az egészséget, ami maga a teljesség és szentség. Ez egy olyan belső állapot, melyben egyáltalán nincs megosztottság, csak tökéletes egyensúly és harmónia. Ez a teljesség vagy harmónia nem csak az egyénre igaz, hanem annak minden kapcsolatára a mindenséggel, a lét teljességével.

 

Jóga időpontok, heti órarend (kattintson itt)

Vegye kezébe egészségét !

ARANY-SZÍV-vel, Önért!

 

Rendszeres foglalkozások, heti beosztás:

Arany-SZÍV a facebookon:

Néhány kép:

szív- és érrendszeri betegségek vizsgálata   talpreflexológus képzés, tanfolyam   egészségmegőrző előadások, gyógytermékismertető