az Arany-sziv Egészségközpont munkatársai 

Szép Ferenc - jógaoktató


Azt vallom, hogy az én feladatom csak az, hogy a hallgatókat elvezessem a csönd állapotába.

A keleti művészetek és gondolkodási rendszerek mindig a Csönd Művészetének kiteljesítését, az önmegismerés csöndjének csodáját sugallják. Mint „csönd-művelő” fontosnak tartom, hogy mindenkit meghallgassak, a hozzámfordulónak segítsek. Sok mozgásszervi megbetegedésben szenvedőt „hoztam mozgásba”, igen sok lelki beteget vezettem el „a Lélek és a Létezés szívéhez”.

Gyermekkoromban egy cirkuszban láttam először jógagyakorlatokat. Nagyon mély és meghatározó élmény volt. Később az 1970-es években Dely Károly könyvét kezembe véve ismerkedtem a gyakorlatokkal. 1981-ben a húgommal részt vettem egy jógaórán, és azonnal megéreztem egy különös belső változást. Ma már tudom: ez volt a Lélek érintése, a Lélek Békéje. A szüntelenül változó, hullámzó világban megérintett valami, ami változatlan, amire lehet támaszkodni, amiből erőt lehet meríteni.

Azért a Hatha jógát választottam oktatási módszeremnek, mert ezzel találkoztam először. Betegen élni nem jó állapot. Ezen a fizikai testen keresztül fejezzük ki magunkat, lépünk kapcsolatba a világgal. Ha ez a csodálatos „eszköz” nem működik kielégítően, meg kell próbálnunk javítani az állapotán. A nyugati ember lépten-nyomon megszegi a természet törvényét, ezért beteg lesz. Sokan szeretnének újra egészségesek lenni, de megváltozni szinte senki sem akar. Márpedig önmagunk megváltoztatása nélkül nincs tartós gyógyulás.

A Hatha jóga gyakorlatai beindítják az öngyógyító folyamatokat, a lazítás kioldja a feszültségeket, a légzőgyakorlatok kitisztítják az energiavezetékeket és az elmét. Itt kezdődik el a HATHA tós javulás. Megváltoznak a gondolatok, a szokások, tisztábban látjuk életünk eseményeit és az okokat. Amit még nem tudunk megváltoztatni, azt megtanuljuk alázattal elviselni.

Életünk szinte napról-napra változni fog: „egyszerűbben kezdünk élni és istenien gondolkodni.” /P. Yoganada/.

Országos szinten sok jóga szervezet, egyesület és társaság étezik. A Magyar Jóga Társaság 1999-ben alakult. Terveink közt szerepel a jóga tágabb körben való megismertetése előadások, cikkek keretében. A nyári táborokban megpróbálunk visszatérni a természetes életmódhoz, és megtapasztalni annak jótékony hatását.

Arany-SZÍV-vel Önért !

 

Rendszeres foglalkozások, heti beosztás:

Arany-SZÍV a facebookon:

Néhány kép:

szív- és érrendszeri betegségek vizsgálata   talpreflexológus képzés, tanfolyam   egészségmegőrző előadások, gyógytermékismertető